Torsdags prep med L'Occitane

Lidt lørdags tanker om vores kære dyr

Det var en super ærgerlig og trist nyhed, der ramte hele verdenen for et par dage siden og det fik mig til, at kigge lidt på hvilke dyr der egentlig potentielt kunne komme til at møde den samme skæbne. Nemlig det hvide han-næsehorn Sudan død. Det sidste hvide han-næsehorn i verden. 🙁

Der findes en såkaldt rød liste, som viser hvilke dyr der er direkte truede. Omkring 20.000 dyr ud af de omkring 1,6 millioner dyrearter der findes på jorden er truede. De værste på læsten er bl.a.: Gorillaen, Elefanter, Pandaen, Tigere, blåfinnet tun, havskildpadden og ja næsehorn. (kilde: WWF)

2c577178-f1f2-45e8-99cf-c9fbbfe9407e

Årsager er mange, men især dyrenes levesteder og krybskytteri er blandt de værste. Der er et kæmpe marked for handel med dyr og det foregår for det meste i det man kalder ‘Den gyldne trekant’, et grænseområde tæt på Thailand. Og det skal jo smugles – men fx elfenben giver kun et års fængsel i Danmark og det er den ringeste straf i hele Europa faktisk. Det betyder, at smuglere smugler det igennem Danmark til Asien, fordi straffen er så lav. Og det jo for langt ude og skod af Danmark. Lige pt. beslaglægger vi alene i Danmark bare – truede dyrearter 2 gange ugen. Det er jo helt sindssygt og vanvittigt tankevækkende.

Vi har allesammen hørt om tortur af elefanter og deres elfenben, men den er ikke så slem mere – istedet er det nu blevet populært at flå huden af elefanten, fordi det er blevet en spændende ingrediens i medicin. Hver dag bliver over 50 elefanter slået i ihjel i Afrika. Tigerne derimod er populære i form af smykker og tiger-vin simpelthen, men også deres knogler til medicin. I det hele taget bruges alle de her skønne dyrs egendele til mennesker sygelige materielle præferencer og medicinering. Det er et kæmpe marked og der er enormt mange penge i det. Det skal og må stoppes – tænk at vores børn eller måske deres børn ikke vil ane hvad en skildpadde er fx.

Kina og Vietnam er blandt de værste hvad angår handel med dyr, men faktisk ser man stille og roligt, at de også bliver klogere – heldigvis. Mange dyreværnsorganisationer er blevet bedre til at inddrage kinesiske berømtheder, som fx Jackie Chan og basketballspilleren Yao Ming (229 cm. høj iøvrigt), som har sat lidt skub og gang i tingene. Så nu er importering af elfenben og krybskytteri nu blevet ulovligt i Kina.  Så det går absolut fremad, men langsomt. Vi må selvfølgelig heller ej forglemme, at det ikke kun drejer sig om krybskytteri, når vi snakker ulovlig handel med dyr. De stakkels dopet tigere i bl.a. templerne, elefant ridning, små aber der skal lave små tricks for at skaffe penge er også dybt dybt forkasteligt.

Da Michelle og jeg var på Bali og Gili-øerne oplevede vi noget af det smukkeste, men også det sørgeligste vi nogensinde har set. Nemlig havskildpadden. For det første var der så beskidt på stranden og jo længere man kom ud på havet jo mere skrald var der sgu. Det lå og flød i bunker med meget få mellemrum og det er jo SÅ synd for dyrene. Udover det, så var vi bare så mange nysgerrige og Go-Pro syge mennesker omkring de her skildpadder og nogle havde tydeligvis aldrig hørt udtrykket ‘nok se, men ikke røre’. Michelle og jeg GRÆD som to sindssyge børn da vi kom op af vandet igen, fordi det simpelthen var noget af det smukkeste og mest fredfyldte vi nogensinde havde set. De rummer en ro, som ikke er til at beskrive. Samtidig har vi også snakket meget om efterfølgende, at vi egentlig har lidt ond i maven over, at hoppe med på attraktions vognen, fordi de skal jo bare lades være i fred. Vi holdte vores afstand for at værne om den og bare nyde den, men stadig.. vi skulle slet ikke ha’ været der. Desværre oplevede vi at nogle af de lokale ikke overholdt deres egne regler mht. at røre ved den, men vi oplevede heldigvis også, at mange var meget alvorlige omkring det. Det her var det vi så og wow…. Den er jo SÅ smuk.

 

Min smukke søster Michelle forevigede endda oplevelsen, fordi den var så stærk.

img_4716

Hvis i ser Go’morgen Danmark, så har i måske også set biologen Anders Kofoed. Han er selv en KÆMPE fan af havskildpadden og fortæller tit om, hvordan og hvorledes det forholder sig med den fremtid. En af problematikkerne med skildpadden er, at deres køn bestemmes af temperaturen. Og pga. den globale opvarmning Betyder det, at der udklækkes et overtal af hanner mener jeg. Bliver faktisk lidt i tvivl nu?! Men i hvert fald et overtal af det ene køn og det betyder jo selvfølgelig at parring bliver et problem. Det er ikke så længe siden han gæstede Go’morgen Danmark med positive fremtidsudsigter for skildpadden, men den er stadig truet sammen med de andre og der er lang vej endnu. <3

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Torsdags prep med L'Occitane